Обадете ни се: (+359) 893 979 834

Training tips

Галерия
Новини от 8a.nu

Training tips

TRAINING TIPS

всичко за катеренето

ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА

https://stanislambreva.blogspot.com/

 • Повече от половината от катерачите в днешно време, катерят неикономично и нетехнично! Друга огромна част постига космически нива на развитие! В крайна сметка, за да се почувстваме удовлетворени от себе си, е добре да знаем основите.

  Важни бележки:

  1. Загрявката никога не трябва да води до изпомпване. НЕ се загрява със скачане на въже и всичко, което ще кара сърцето да изпомпва повече кръв от необходимото (или което ще доведе до задъхване).
  2. Ако стане топло – спираме или намаляваме темпото. Ако се помпаме, спираме. Ако се учести пулсът, спираме загрявката.
  3. При напреднал, среднонапреднал, напреднал и елитен катерач загрявката е коренно различна, при някои е задължително да липсва!
  4. Натоварването при катеренето следва парабола, която зависи от нивото (понякога се загрява от лесно-по-трудно-трудно-много трудно-лесно)!При катерач 5c - загрявка почти липсва, 6б - загрявката е 5b, при 7а - пропуска или загрява с 5б и лесно 6а, при 7c - внимава като загрява с маршрути,  много е важна последователността, вариант е познато 6c, висове на подвижна летва,земни упражнения, 8а - само земна и психическа, 8b - преобладава психическа подготовка, земна и висове, самият маршрут, 8c+нагоре - само по маршрута
  5. Във върхова форма не се загрява с маршрути.
  6. Задължително се тренират сгъвачите на гръбначия стълб.
  7. Прекомерното желание за катерене не трябва да е равно на неспойствие. 
  8. Винаги трябва да сме в контрол със себе си.

  Общи признаци на умора и условия на тренировката

  1.           за издръжливост:

  Тренировката за издръжливост е най-трудният тип тренировка, тъй като тя е свързана с натрупването на много умора. Умората е реакция на организма срещу стреса, който му причиняваме. Тя обаче не е опасна, освен ако не сбъркаме дозировката. Разпределнието е най-важната част от играта и зависи от треньора. Неправилната дозировка е грешка на треньора или източника.

  Издръжливостта в катеренето се нарича «силова издръжливост» - тя е качество на мускула.

  Да сме издръжливи означава:

  - да можем да стиснем по един и същи начин хватка 300 пъти

  - да не катерим с отпочинали предмишници

  - да умеем да стоим повече от 5 сек. на една и съща хватка

  1. За сила:

  Тренировката за сила е свързана с това да отдадем всичко от себе си до своя максимум.

  При нея дългото време престой на хватка е лош признак.

  Един щангист може да вдигне 5 пъти 100кг или 1 път 200? При кое от двете се задейства максималната сила?:-) 'Максимална' не случайно казвам, защото и в двете вдигания е задействана силата.

  Боулдър катеренето не винаги е развиване на сила. Просто всичко зависи от това колко ни е трудно и колко дълго! Ще добавя - на кои мускулни групи. А нерната система? Тя има ли връзка със силата?!

  При нея работят  коренно различни мускулни влакна от 'издръжливите'. Същите НЕ работят, когато тренираме издръжливост.

  Понякога, поради различни обстоятелства,  тренировката може да доведе до умора по-рано от очакваното. Тогава, в никакъв случай, не продължаваме (тук аз ни най-малко съм добър пример). Напомням, че в този абзац говорим за сила!

  Тренировките за сила, особено ИЗОМЕТРИЧНАТА, винаги трябва да бъдат изпълнявани правилно. МОНАСИТЕ НА ШАОЛИН ТРЕНИРАТ В ИЗОМЕТРИЧЕН РЕЖИМ 1/3 ОТ ВРЕМЕТО СИ. Защо?

  В катеренето 1/4 от движението по скалата е този режим. Това не е динамичен спорт.

  Да се катерим динамично, не означава, че спортът е динамичен. 2/3 от най-трудните изкачвания на най-трудните маршрути са прекарани в почивки.

  Темата за скоростните изкачвания е различна. Енергоразходът там идва от други системи.

Научна статия по изследването ни "Силата и силовата издръжливост ...." (като съавтор на доц. М. Михайлов)

Най-накрая статията ни излезе. Прочетете какво открихме за качествата на 'бицепса' за първи път миналата годаина в нашето изследване "Ролята на силовите качества на лакътна става при катерачи" с доц. М. Михайлов. Ако имате въпроси, ще сеа радвам да обсъдим. (Разбира се, четете Sport climbing вместо Sports climbing). Приятно четене! https://stanislambreva.blogspot.com/

Finally our article is out. If you are interested to know what we discovered about biceps brachii m. last year during our research "The importance of elbow flexor muscle strenght and endurance in sport climbing" with Michail Michailov and collegues, look at the link below. If you have any questions, I will be ready to answer and discuss. (read "Sport climбing" instead of Sports climbing". Enjoy!

Всъщност това беше и голямото изследване по повод дипломирането ми като магистър в спортната академия - 90 страници, шрифт 12 (ако напиша някой ден дисертация, колко ли ще бъде дълга тя, ако тази е 90). В изследването участваха 9 катерача на различни нива, което го направи изключително надеждно. Все пак експериментът в един научен анализ е един от важните фактори за неговата достоверност. Стана ясно, че за катерачите, които се стремят към по-високи постижения, силовите качества (максимална сила и силова издръжливост) на двуглавия мишничен мускул, са мнооого важни. Този факт се доказа за първи път в спортната наука от нас. Разбирам, че много ще си кажат "Ееее, то е ясно". Да, но когато е доказано с математико-статистически метод и научно, това е повече.

Да ни е честито и се надявам в бъдеще да направим и други много изследвания, за да се разрасне тренировъчното знание за катеренето и да се напредва все повече.

Here we go:

Маняк лого

Индивидуални тренировки по катерене, курсове и обучение по катерене на скали, катерачни пътешествия..

Контакти:

 Моб: +359 893 979 834

 Моб: + 359 879 683 734

 majorsunster@maniacclimbing.com

Последвай ни!

 • Facebook
© 2016 - 2019 Всички права запазени