Call us: (+359) 893 979 834

Search
News from 8a.nu
Gallery

Trainers

За мен: Станислава Ламбрева 


Започвам да се катеря през 2008г. в Нова Зеландия, където живях по това време. Времето преди това е много различно, свързано със стотици километри, извървявани с невъзможни от сегашна гледна точка за мен товари ежедневно по света и в България.

Катерене: В началото катерех боулдъри, докато не открих учителя си и завърших курс по катерене при Alejandro Mora, Чили на скали. Първите 2 години катерех  на скали, независимо от условията, следвайки примера на Алекс. Мора.

Катерих традиционно по-меките маршрути (на джаджи, както се нарича тук) и спортно - за физическа подготовка и обем от движения. 

В България продължих да се катеря за обем - изключително много и много често (всеки ден без петък). Намалих планините и се отдадох изцяло на спортното катерене, колоезденето и бягането. След като изградих солидна основа, наред с катеренето, постигнах големи успехи, като за една година изкатерих около стотина 6а-та - спортно (Лакатник). Предпочитаният тогава стил ми беше онсайтът - много интересно, разнообразно и смело, категорично катерене, подходящо за бивш пътешественик. 

Освен към катеренето, съм изключително привързана към теоретичните знания. Всичко, което някога съм правила (виж тук малко инфо) и правя в момента подлагам на анализ, екпрементирам и практикувам. Със сигурност първото ми образование - "Българска филология" и "Антропология" в СУ "Св. Климент Охридски", както и семейната среда (Радосвета Василева и Николай Ламбрев) имат пръст.

Опитът си предавам на учениците си (надхвърлят 200 за 3 години), с изключение на "малките треньорски тайни ". След три години работа в зала за катерене Боулдърленд като треньор, разбрах, че почти същото удовлетворение както катеренето, ми носи преподаването. Следствие на това е и втората ми магистратура към НСА "Васил Левски" - "Спорт за високи постижения", за която от части бях специално наградена от компанията, в която работех по това време "AFCM" - Ружа Караатанасова.

За по-любознателните, чисто статистически  съм преминала над 300 машрута от категории от 3 - 8а, като най-ценната част от катеренето за мен е самата подготовка за постиженията и самите маршрути, а не нивата. Не мога да скрия, че крайната психическа и физическа трудност силно са ме привличали винаги.

Докато катери, човек минава през много различни етапи. Първото си  , изкатерих само за 3-4 дни на последния ни трип в испанските Пиренеи, Родеяр, но за мен е важно по-скоро това, че катерих още много други трудни линии и в по-висока категория  и успявах, независимо от умората след 20 дни катерене. Да си постигнал сам нещо, което си искал наистина дълго време и си правел всичко в тази посока, е много ценно! 


Удовлетворението е - когато нещо е било изключително трудно, да достигнеш до етап, в който се справяш с всичко, свързано с него.

Това винаги е свързано с много силни

желание, дисциплина и воля.

 

 


 

За КРИС

Крис е двойна Дева и като типичен представител на знака е изключително педантичен във всичко, което прави.

С огромната си база от обща физическа подготовка навлиза в катеренето и за няма и няколко години прокатерва 7б онсайт и то не къде да е, а в Сиурана - каталунска Испания  - най-психически ангажиращото катерене, на което сме се натъквали някога.

Дипломи и сертификати:


 • Курс по спелеология' 99
 • Курс по парашутизъм' 02
 • Военнослужещ - " Специални части"
 • Професионален войник в Българската армия' 06 - '10
 • Инструктор по катерене на изкуствена стена' 11
 • Детски ски/сноуборд учител' 12
 • Треньор в училища и детски градини  - 20 СОУ "М. Тодоров", 38 СОУ "В. Априлов"
 • Треньорски факултет "Туризъм - алпинизъм" и учителски факултет "Учител по физическо възпитание" към НСА "Васил Левски" 
 • Треньор в зала за катерене при НСА "Васил Левски" 
 • Треньор и инструктор в "СК - Маниак"


Броят от изкатерените маршрути

по най-разнообразни форми, наклони и места за нас е най-важният фактор за усъвършенстването.

Ето защо през последните години осъществихме

десетки изкатервания

от 6а - 8а

във всички стилове:

New Zealand' 10

Маршрути: над 60 спортно~6c, над 30 традиционно ~6a 

 

Бoулдър:

Касъл Хил

Уанака

и др.

Misja Pec' 14

Slovenia

Над 20 изкатерени маршрута:

загрявки: 5c, 6a/+, 6b, 6c 

2-5 опита: 6a, 6b, 6b+, 6c, 7a, 7a+

Margalef' 13

Catalunya

Над 50 изкатерени маршрута:

загрявки + минати до 5 опита: 6а, 6b, 6b+, 6c, 7a 

Siurana' 15

Catalnunya

Над 60 изкатерени маршрута:

загрявки: 5c, 6a, 6b, 6c, 7a, 7b (ОС - Крис)

2-10 опита: ~ 6c-7б+

  

Santa Lynia' 15

Spain

Над 20 изкатерени маршрута:

загрявки: 6b+, 6c, 7a, 7а+ (ОС - С. и К.)

2-10 опита: ~7a/7б+

Rodellar' 16

Spain

Над 65 изкатерени:

загрявки: 6а+, 6б+6c, 6c+, 7a, 7а+ (7a+OS - Крис)

2-10 опита: ~7б+/ 7c/7c+/ 8a

Geyikbaiyri' 12

Turkey

Над 45 изкатарени маршрути: 6a- 6c+ ( OS - С.) +3

Sloup, Roviste' 11

Chech republic

~ 20 маршрута: ~ 5c,  6a/+, 6b, 6b+

Matka' 11

Macedonia

над 25 маршрута: ~ 5c - 6b 

Маняк лого

Maniac Climbing

Contact us:

 Tel: +359 893 979 834

 Tel: + 359 879 683 734

 majorsunster@maniacclimbing.com

Follow us!

 • Facebook
© 2016 - 2021 All rights reserved